- Štítky blogu
- zdraví
- hubnutí
- káva
- účinky
- zelená káva
- kofein
- matcha
- zelený čaj
- čaj
- pozitivní
- pozitivní účinky
- antioxidanty
- BIO
- zelená BIO káva
- léto
- kávoviny
- shodit
- postava
- studie
- plavky
- srdce
- škodí
- negativní
- štíhlá
- superfoods
- ledová káva
- drink
- recept
- shodit kila
- dlouhověkost
- tipy
- osvěžení
- nápoj
- krása
- benefity
- víno
- alkohol
- léčba
- pití kávy
- bez diet
- svět
- účinky kávy
- energie
- fitness
- soustředění
- efekt
- šálek
- ohrožení
- produkce
Prodlouží vám pití kávy život?
Lidé se neustále dohadují o tom, zda je pití kávy zdravé nebo ne. Jedni kávu milují a pití několikrát denně, druzí ji nemohou vystát, ať už kvůli chuti nebo kvůli strachu o své zdraví. Jak to ale vlastně je, pomůže vám káva žít lépe, anebo má fatální účinky na vaše tělo? Máme pro vás seznam pozitiv i negativ!
1. Káva zvyšuje váš fyzický výkon
Když si dáte šálek černé kávy zhruba hodinu před tréninkem, může se váš výkon zlepšit o 11-12%. Kofein totiž zvyšuje hladinu adrenalinu v krvi. Adrenalin je hormon, který vašemu tělu pomáhá připravit se na fyzickou námahu jako je lov mamuta nebo zvedání železa; záleží na preferenci.
2. Káva vám může pomoci zhubnout
Káva obsahuje hořčík a draslík, které pomáhají lidskému tělu využívat inzulín. Ten má za úkol regulovat hladinu cukru v krvi, a tím pádem pomáhá snižovat touhu po sladkých tečkách a dezertech.
3. Káva vám pomáhá spalovat tuky
Kofein pomáhá tukovým buňkám rozkládat tělesný tuk a používat ho jako palivo pro trénink.
4. Káva vám pomůže se soustředit se a zůstat v pohotovosti
Příjem kofeinu ve zdravé míře, což je asi 1-6 šálků denně, pomáhá při soustředění a zlepšuje duševní bdělost.
5. Káva snižuje riziko úmrtí
Studie ukázaly, že celkové riziko předčasného úmrtí u konzumenta kávy je o 25% nižší než u těch, kteří kávu nepijí.
6. Káva snižuje riziko rakoviny
Jedna studie ukázala, že káva může snížit riziko vývoje rakoviny prostaty u mužů až o 20% a riziko endometriálního karcinomu u žen o 25%. Lidé ve zmíněném výzkumu vypili denně čtyři šálky kávy. Kofein může také zabránit rozvoji karcinomu bazálních buněk, což je nejčastější typ rakoviny kůže.
7. Káva snižuje riziko mrtvice
Rozumná konzumace kávy (2-4 šálky denně) je spojena s nižším rizikem mrtvice.
8. Káva snižuje riziko Parkinsonovy choroby
Studie ukázaly, že pravidelné pití kávy snižuje riziko Parkinsonovy choroby až o 25%. Existují důkazy, že káva způsobuje aktivitu v té části mozku, kterou postihuje právě Parkinsonova choroba.
9. Káva chrání vaše tělo
Káva obsahuje mnoho antioxidantů, které pracují jako vojáčci, kteří bojují za vaše tělo a chrání ho proti volným radikálům.
10. Káva může snížit riziko diabetu typu II
Kofein snižuje citlivost na inzulín a oslabuje toleranci glukózy. Tudíž, kofein snižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu.
11. Káva chrání váš mozek
Vysoká hladina kofeinu v krvi snižuje riziko Alzheimerovy choroby. Snižuje také riziko demence.
12. Káva zlepšuje náladu, pomáhá bojovat proti depresi a snižuje riziko sebevraždy
Kofein stimuluje centrální nervový systém a zvyšuje produkci neurotransmiterů, jako je serotonin, dopamin a noradrenalin. Všechny tyto hormony zlepšují vaši náladu. Dva šálky kávy denně snižují riziko sebevraždy až o 50%.
Každá mince má ovšem dvě strany a nic není jen růžové. To je i případ tohoto lahodného kofeinového nápoje; také skýtá jistá rizika a negativa, jež je dobré znát.
1. Špatná káva může být toxická
Špatná kvalita kávy může mít v sobě spoustu nečistot, což může způsobit nemoci, bolesti hlavy nebo obecně pocit nevolnosti. K tomu může dojít, pokud je vaše káva vyrobena z kávových bobů, které byly přezrálé nebo jinak poškozené. Rozhodně se tedy vyplatí investovat do dobré a kvalitní kávy, u které se nemusíte ničeho bát. Zkuste kávy oceněné Certifikátem deštného pralesa a další druhy prvotřídní kávy té nejvyšší kvality zde!
2. Káva někoho může ohrozit na životě
Je to pravda, jestliže za krátkou dobu vypijete 80-100 šálků (23 litrů). Taková dávka kofeinu je s největší pravděpodobností smrtelná, protože by se do těla dostalo 10 až 13 gramů kofeinu. Nicméně, než byste se ovšem dostali do takového bodu, většinu času byste zvraceli, protože samotných 23 litrů jakékoli tekutiny je pro lidské tělo opravdu hodně. Dokonce i rychlé vypití 23 litrů vody vás může zabít.
3. Káva může způsobit nespavost a vnitřní neklid
Opět, za vším je kofein. Doporučené maximální množství kofeinu je 400 miligramů, což je přibližné množství, které se nachází ve 4 šálcích kávy. Navíc, někteří lidé jsou na kofein citliví, takže šálek povzbuzujícího nápoje pozdě odpoledne pro ně znamená probdělou noc a roztěkanost.
4. Těhotné by neměly pít víc než jeden šálek kávy denně
Studie o účincích kávy na lidský plod byly kontroverzní, ale jedna věc ukázaly zcela jístě: když pijete kávu během těhotenství, kofein se dostane do plodu dítěte, který je vysoce citlivý na kofein.
5. Pokud máte vysoký cholesterol, vyberte si filtrovanou kávu
Kávová zrna obsahují kafestol a kahveol. To jsou dvě složky, které pravděpodobně zvyšují hladinu LDL cholesterolu (toho „špatného“ cholesterolu). Filtrováním kávy se odstraní většina LDL (nízkodenzitní lipoprotein). Cafestol a kahveol ovšem zůstávají v espressu, turecké kávě, french pressu a v kávách připravovaných ve „skandinávském stylu“. Příjem LDL z šálku espresa je ale tak malý, že pro lidi s normální hladinou cholesterolu neznamená žádné riziko. Existují také některé studie v předběžných fázích diagnózy, které zjistily, že kafestol a kahveol mohou mít i některé prospěšné protinádorové účinky.
6. Různá zdravotní rizika
Kyselost kávy je spojena s trávicími problémy, pálení žáhy a dysbiózou (nerovnováhou ve střevní flóře). Složky v kávě mohou interferovat s normálním metabolizmem a detoxikací v játrech, což ztěžuje regulaci normálního detoxikačního procesu v játrech. Jelikož je kofein droga, je možné si na ní vytvořit regulérní závislost.
A co na to věda...
Na to, zda kávu pít, či nepít, se neshodnou ani odborníci. Faktem zůstává, že káva obsahuje kofein, který je návykovou drogou. Je tedy možné si na ni vytvořit závislost. Kromě toho káva zvyšuje krevní tlak, a tím i riziko vzniku srdečních chorob. Někteří oborníci tedy tvrdí, že by se káva neměla pít vůbec nebo jen výjimečně. Druhá strana profesionálů ale zase kávu opěvují a doporučují tři šálky denně.
Tři až čtyři šálky ke zdraví?
Vědecký tým pod vedením Robina Poola z univerzity v Southamptonu pracoval s existujícími články, aby vytvořily tzv. „systematické deštníkové review“. Velmi pečlivě přitom zkoumali asi dvě stovky výzkumů a analýz, které se zabývají vlivem pití kávy na lidský organismus.
Výzkum sice neukázal, že by káva byla vyloženě zdraví prospěšná. Z vědeckých článků, které tým zkoumal, vyplývá, že konzumace kávy v obvyklé míře neškodí. Nicméně ovšem přišli na jednu zajímavou věc. Ve zkoumaných článcích se objevovalo mírné zlepšení zdraví u těch, kteří konzumují tři až čtyři šálky kávy denně. V žádném případě to ale neznamená, že káva je pro lidské tělo vyloženě zdravá.
Pít či nepít
Asi jako u všeho i u pití kávy platí pravidlo, že všeho s mírou. Poslouchejte své tělo, a to vám samo napoví. Říká, že mu káva chutná? Tak mu dopřejte jen tu nejlepší! Arabica nebo robusta, každý kávový nadšenec si vybere z našich lahodných a kvalitních káv!