- Štítky blogu
- zdraví
- hubnutí
- káva
- účinky
- zelená káva
- kofein
- matcha
- zelený čaj
- čaj
- pozitivní
- pozitivní účinky
- antioxidanty
- BIO
- zelená BIO káva
- léto
- kávoviny
- shodit
- postava
- studie
- plavky
- srdce
- škodí
- negativní
- štíhlá
- superfoods
- ledová káva
- drink
- recept
- shodit kila
- dlouhověkost
- tipy
- osvěžení
- nápoj
- krása
- benefity
- víno
- alkohol
- léčba
- pití kávy
- bez diet
- svět
- účinky kávy
- energie
- fitness
- soustředění
- efekt
- šálek
- ohrožení
- produkce
Světu dochází káva: Co je podle vědců příčinou a lze ji zachránit?
Environmentální problém
Podle vědeckých pracovníků hrozí vyhynutí většiny druhů divoké kávy. Více než polovina světové divoké kávy by tak mohla být vystavena riziku zániku! Důvodem jsou především změny klimatu, odlesňování a nemocí mezi rostlinami.
Čísla mluví jasně a děsivě
Vědci z Královské botanické zahrady ve Velké Británii analyzovali 124 známých druhů kávy. Objevili, že 75 z nich, tedy 60%, se nachází v riziku vyhynutí. Třináct z těchto použitých druhů bylo dokonce identifikováno jako „kriticky ohrožené“.
Zjištění, publikovaná v časopisech Science Advances a Global Change Biology, zdůrazňují, že současná ochranná opatření nestačí k zajištěnídlouhodobéhopřežitíkávy. Vedoucí vědecký pracovník Eimear Nic Lughadha společnosti Kew's Plant Assessment Unit a spoluautor analýzy prohlásil: „Některé z hodnocených druhů kávy nebyly ve volné přírodě pozorovány déle než 100 let a je možné, že některé z nich již zanikly.“
Za pár let svět bez kávy?
Odrůda světově nejoblíbenější kávy Arabica je nyní klasifikována jako ohrožená. Především z toho důvodu, že její výskyt bude silně ovlivněn změnou klimatu. Vědci provedli průzkum druhů kávy podle pokynů Mezinárodní organizace pro ochranu přírody (IUCN). Tento orgán vydává globální seznam ohrožených druhů.
Míra ohrožených druhů kávy byla „extrémně vysoká“.
Vysoká důležitost divoké kávy
Zatímco průmysl pěstování kávy s více miliardami dolarů vzkvétá, podle výzkumu by mohlo být dlouhodobě ovlivněn komerčníobchod, pokud by divoký druh kávy vyhynul. Kmeny divoké kávy pomáhají udržovat stabilitu a rozmanitost plodin, poskytují zdrojsemen a možnou genetickouochranu proti chorobám.
Fatální celosvětové následky
Vzhledem k tomu, že většinu kávy produkují drobní majitelé zemědělských podniků, potenciální dopad na obživu je obrovský.
Výhled je obzvláště fatální v Etiopii, která je největšímproducentem kávy v Africe. Tam by podle průzkumů plodiny kávových zrn Arabica mohly do roku 2080 klesnout až o 85 %. Navíc, až 60 % půdy využívané pro pěstování kávy, by mohlo být nepoužitelné do konce tohoto století. To je ohromující rána pro místní průmysl, který zaměstnává přibližně 15 milionů lidí.
Možné řešení?
Výzkumníci navrhují spolupráci mezi vědci, tvůrci politik, subjekty v oblasti kávového průmyslu a zemědělci, kteří chovají odolnější druhy kávy, které by mohly „zachránit budoucnost kávy“. „Naléhavě je zapotřebí cílená akce,“ řekl Aaron Davis, vedoucí zmíněného výzkumu Kew.