- Úvod
- Slovníček pojmů
Rooibos je nápoj - čaj, připravený z keře - stromu nazývaného čajovec kapský (latinsky: Aspalathus linearis) z čeledi bobovitých. Již po mnoho generací je tento nápoj populární zejmén v Jižní Africe.Jeho popularita se rozšířila i do řady zemí celého světa. Nyní jej můžete ochutnat i v v našich čajích, navíc v BIO kvalitě.
Chrpa polní (latinsky Centaurea cyanus)bývala běžnou součástí i našich českých luk a polí. Poté chrpa na čas vymizela kvůli ošetřování kulturní krajiny herbicidy. Dnes se již pomalu do svých stanovišť opět vrací a s ní i její léčivé účinky
Léčivé účinky chrpy polí: Pomáhá při únavě očí. Má podpůrné účinky při nechutenství. Má mírné protizánětlivé účinky. Zmenšuje otoky. Působí močopudně. Působí žlučopudně. Čistí krev.
Jedná se o hutný zelený čaj. Název čaje Gunpowder v českém překladu znamená „střelný prach“ - údajně jednomu zmatenému anglickému úředníčkovi, který si za svého pobytu v Číně spletl bednu charakteristicky drobných kuliček tohoto čaje právě se střelným prachem. Kvůli nesporně podobnému vzhledu tohoto druhu čaje a střeliva nakonec tento název zdomácněl i v Evropě.
Gunpowder je mimořádně atraktivním druhem zeleného čaje díky samotným svým vlastnostem. Každá jedna jeho kulička je tak výsledkem pečlivé selekce jen těch nejkvalitnějších a zároveň dostatečně dlouhých lístků čajovníků
Gunpowder vždy poznáme díky jeho specifické chuti evokující ořechy či dub.
Puerh (nebo také Pu erh, Pu-er, Bolay, Po Lei)
Různá slova označující čínský čaj. PU ERH který je připraven z černého čaje dodatečnou oxidací (fermentací). Pro puerh je charakteristická tmavší barva nálevu než u běžného černého čaje. Při delším louhování je barva nálevu temně černá, může připomínat barvu černé kávy. Chuť Pu-erh je pestrá, liší se způsobem zpracování čaje i samotnou přípravou. U čaje pu-erh platí, že čím starší, tím obvykle lepší. Časem čaj nabývá na jemnosti chuti. Doba louhování je obvykle kolem 5 minut.
Čaj Pu-erh může být tmavý (Shu) a zelený (Sheng). Tmavý puerh je velmi rozšířený a oblíbený, jeho chuť je nasládle zemitá. Zelený puer chutná medově, lehce po ovoci.
Bezkofeinová káva, tedy káva bez kofeinu, se podílí na světové spotřebě kávy 10%
Bezkofeinová káva má totiž nesrovnatelnou chuť s kávou kofeinovou. Odstraněním kofeinu se zároveň z kávy odstraní i chuťové a aromatické složky. Dále většina bezkofeinových káv obsahuje větší množství chemických příměsí a nepřírodních látek.
Existují dva způsoby jak odstranit kofein z kávy. Jedním z nich je odstraňování pomocí organických rozpouštědel. Zelené zrno se nejprve napaří (rozevře se) a pak se namáčí v rozpouštědle, kde nastává vyluhování kofeinu.
Při druhém šetrnějším a zdraví prospěšnějším postupu tzv Švýcarské metodě, se ve vodní lázeň vymývají látky rozpustné ve vodě. Filtr z aktivního uhlí náslendně kofein z vody vyloučí. Kávová zrna se pak suší ve speciálních nádržích. Zbytková voda s aromatickými látkami se odpaří na koncentrát a tím se káva postříká.
Obě metody odstraní z kávových zrn až 97 % kofeinu.
Pákový kávovovar znáte ze sv oblíbené kavárny.
Většina pákových variant nemá zásobník na kávu. Namletou zrnkovou kávu je tedy nutné před každou přípravou kávy napěchovat do sítka ve speciálním držáku - páce, které se pohybem zleva-doprava nasazuje na samotný přístroj.
Výhodou pákových kávovarů je možnost využít takzvané E.S.E. pody, což je již naporcovaná káva v papírových polštářcích. Jelikož je káva ve speciálním sáčku, nezašpiníte si sítko páky a po použití polštářek jednoduše vyhodíte. U drtivé většiny pákových kávovarů musíte hlídat dávkování vody, pouze nejvyšší modely se o optimální množství vody postarají samy.
Kvalitní kávu připravíte mnoha způsoby. French pressy jsou v porovnání s manuálními nebo automatickými presovači nesrovnatelně levnější.
French press je skleněná konvička, která přes filtr odděluje namletou kávu od nápoje. S pomocí malé kádinky a pístu s velmi jemným sítkem.
Do French Pressu použijte namletou zrnkovou kávu.
Všechny Mokka konvičky se skládají ze tří nad sebe umístěných nádobek. Spodní nádobka se naplňuje vodou, do prostřední se sype čerstvě namletá káva a ve vrchní nádobce vzniká hotový nápoj.
Kávu v Mokka konvičce lze vařit na plynovém sporáku, varné desce, nebo indukce v závislosti na typu konvičky.
Do spodní části konvičky nalijte horkou vodu až po přetlakový ventil.
Nasypejte do zásobníku ve střední části konvičky mletou kávu.
Pevně přišroubujte horní část moka konvičky i se sítkem a vloženým těsněním.
Nyní dejte mokka konvičku ohřívat na sporák, případně zapojte do zásuvky.
Jakmile začne káva přetékat do horního zásobníku, zmírněte plamen a už jen čekejte na dokončení extrakce.
Espresso je malý šálek silné kávy. Připravuje se ve vysokotlakém kávovaru. Horká voda se protlačí přes kávu. Kvalitní porce espressa je 7 g kávy a 25-30 ml vody. Důležitý je tlak okolo 9 barů a teplota vody 80-90 °C. Samotné espresso se připravuje maximálně 20-30 vteřin. Záleží na kvalitě kávovaru. Káva se po delší době přepaluje a zanechává v nápoji nepříjemnou pachuť a škodlivé látky.
Ristretto... Jeho příprava je ze stejného množství dávky kávy, jako espresso, tedy 7g, ale doba průtoku je jen 18 vteřin. Do šálku vám nateče asi 15-20 ml nejsilnějšího kávového extraktu. Čekají vás dva loky velmi silné kávy a nekonečný požitek z plného aroma.
Piccolo. Baristé říkají jedinou větu, a to že piccolo neexistuje. U českých zákazníků stále ještě převládá název Piccolo a ani sami nevědí, co vlastně chtějí. Piccolo z italského překladu znamená malý. Spojení piccolo espresso používali hned po revoluci turisté z Itálie, aby si u nás objednali svoje malé espresso.
Lungo - je "prodloužené espresso". Mnoho kaváren si s lungem neumí poradit. Jednoduše vám přes kávu protlačí jen více vody a to je špatně. Hrneček se plní až minutu a káva se tím tedy přepaluje. Dostanete tak vylouhované škodlivé látky s nepříjemnou chutí. Správně se připravuje klasické espresso do 30 vteřin a šálek se doplní horkou vodou. Některé kavárny vám nabídnou espresso a konvičku s vodou, abyste si lungo "prodloužili" podle své chuti.
Espresso doppio - Nedoporučeno lidem se vyšším tlakem a srdečními probémy.
Připravuje se z dvojité dávky, tedy 14 g mleté kávy. Doba přípravy je stejná jako u espressa: 20-30 vteřin, jen má větší objem, zhruba 50-70 ml dolévané vody.
Cappucino - správné cappuccino tvoří 1/5 espressa, 2/5 našlehaného mléka a 2/5 horkého mléka. Káva se připravuje z plnotučného mléka, jehož teplota je 70 °C. Pěna musí být jemná, krémová a bez bublinek. Profesionálové vám při lití mléka na povrchu namalují různé obrázky.
Caffé macchiatto - nezaměňujte s caffé latte. V překladu země původu Itálie znamená macchiato "skvrnitý" neboli s trochou mléka. Vždy chtějte espresso s lžící mléčné pěny, servírované v klasickém šálku. Macchiatto čteme jao "makijáto".
Latte - je mléčná káva. Latte se připravuje z prodlouženého espressa (Lungo) a našlehaného mléka. Na povrchu je mléčná pěna, ale mnohem menší než u cappuccina. Káva se připravuje do velkého šálku. Francouzi ji nazývají caffé au lait, Australané flat white. Pochutnáte si na lahodném nápoji, plném mléčné pěny.
Americcano je espresso doplněné horkou vodou v poměru 1:5, kdy souboj vyhrává voda. Celý objem vody nesmí být přetlačován přes kávu, ale pouze doléván, jinak dostanete tekutinu, která se nedá pít.
Irská káva - je nápoje o objemu 2,4 dcl, který obsahuje filtrovanou kávu s třtinovým cukrem a panáka pravé irské whisky. Vršek zdobí dva centimetry vysoká vrstva s čerstvě ušlehané smetany.
Moka (Mocca) káva - k přípravě potřebujete moka konvičku neboli Bialettcu. Do spodní části se nalije určité množství vody. Dále je v konvičce sítko, do kterého nadávkujete kávu. Nakonec přijde horní část konvičky, která se našroubuje. Pára postupně vytlačí vodu nahoru a z pístu začne vytékat silné espresso.
Turecká káva neboli turek (hovorově káva s lógrem) Je česká a slovenská varianta kávy, která je připravena zalitím a spařením mleté zrnkové kávy vroucí vodou.
Česku se tímto způsobem připravuje většina kávy, zhruba 80 procent šálků.Odborníci kávy ale tento druh kávy příliš neoceňují kvůli jejím horším chuťovým vlastnostem.
Od modernějších způsobů přípravy kávy se liší tím, že turecká káva sedlinu, která se usadí na dně šálku. Proto musí být káva jemně umletá.
Vaření turecké kávy je zřejmě nejstarší a až do 19. století jediný způsob přípravy kávy jako nápoje.
Alžírská káva je filtrovaná káva s pravou šlehačkou, přelitá vaječným likérem, který se pozvolna mísí s kávou a padá na dno sklenky.
Cortado - jedná se o španělský název pro espresso s trochou mléka.
Frappé - osvěžující nápoj na léto. Studený našlehaný nápoj z kávy. Podává se s ledem, popřípadě s mlékem a cukrem.
JSME BIO! Naše BIO káva a BIO čaje pocházejí z ekologického zemědělství. Jsme ověření kontrolním subjektem http://www.biokont.cz/ Naše výrobky tak skutečně splňují zákonné podmínky pro biopotraviny. CZ-BIO-003