- Štítky blogu
- zdraví
- hubnutí
- káva
- účinky
- zelená káva
- kofein
- matcha
- zelený čaj
- čaj
- pozitivní
- pozitivní účinky
- antioxidanty
- BIO
- zelená BIO káva
- léto
- kávoviny
- shodit
- postava
- studie
- plavky
- srdce
- škodí
- negativní
- štíhlá
- superfoods
- ledová káva
- drink
- recept
- shodit kila
- dlouhověkost
- tipy
- osvěžení
- nápoj
- krása
- benefity
- víno
- alkohol
- léčba
- pití kávy
- bez diet
- svět
- účinky kávy
- energie
- fitness
- soustředění
- efekt
- šálek
- ohrožení
- produkce
Letní kávové osvěžení: Tyhle drinky si nemůžete nechat ujít!
Léto přichází v celé své kráse a extrémně vysokéteploty s ním. Co vás v takovém počasí nejlípzchladí a ještě dodá energii? Peckovní ledovákáva! Zkuste ji ale v originálních a neotřelýchvariacích. Zaručujeme, že už nebudete chtítpít nic jiného!
Kafe a tonik
Perfektní kombinace hořkosladkéhotoniku a ovocnékávy – letní bomba, která vás osvěží a nakopne. Kvalitní káva je v tomto případě základ. Zkuste třeba prvotřídní plantážní kávu z rodinné pražírnyCostaDorada. Nalívání espressa přes perlivý tonik je navíc úžasná podívaná! Pokud ho smícháte s coldbrew, vznikne něco jako kávoválimonáda – osvěžujícím způsobem perlivá a čirá. Nejdřív tedy do sklenice nasypeme pár kostek ledu, ty zalijeme tonikem a pak přidáme espresso. Pro ty odvážnější může být klidně dvojité.
Affogato
Neboli kafe a dezert v jednom! Tradičním italským affogatem své hosty příjemně překvapíte. Jeho tajemství se skrývá v lahodné kombinaci vanilkovézmrzliny a silného espressa. Jen si to představte – spojení chladivé zmrzliny s horkou kávou, no prostě neskutečná dobrota! Stačí zalít dva kopečky vanilkové zmrzliny šálkem kvalitního espressa. Název „affogato“ totiž znamená „ponořený“ nebo „utopený“.
Cold brew
Vypadá trochu jako Kofola bez bublinek, ale je to kafe! Je to metoda přípravy studené kávy, kdy se smíchává čerstvá studená voda s kávou, která byla namleta speciálně pro tento účel. Tato káva se potom maceruje za studena, a to dlouhých 12 hodin či více. Právě díky dlouhé době, po kterou je káva v kontaktu s vodou, získává jemnou chuť, příjemnou sladkost a nízkou aciditu. Výsledkem je neodolatelnýnápoj naprosto jedinečnéchuti! Jak si ji doma připravit? Vezměte si nádobu se studenouvodou, vložte do ní namletoukávu (ideálně ve filtru) a macerujte několik hodin. Použít ovšem můžete i frenchpress. Kávu zalijete studenouvodou, utěsníte, aby káva nenačichla, a na noc dáte do ledničky. Ráno kávu přes sítkopřefiltrujete a voila! Kávováspecialita je na světě. Velkou výhodou je, že si coldbrew uchová svou chuť i přes to, když ho nalijete na led. Většina studených káv totiž ztrácí svou chuť právě kvůli tomuto kroku.
Irská káva na ledu
Irská káva je vcelku známý nápoj, který ovšem zahrnuje horkou kávu. Tahle studená verze, doslova kávový koktejl, je ale ideálním osvěžením při horkých letních dnech! Stačí ve sklenici smíchat kostky ledu s kávou cold brew nebo vychlazenou filtrovanou kávou, případně espressem lungem. Přidáme jednoho panáka (30 ml) irské whisky a stejné množství smetany. Vše řádně promícháme a můžeme servírovat. Tento drink bude u vás doma hitem!
Tak kterou ledovou kávovou specialitkou se zchladíte toto léto vy?
Zdroj obrázků: Unsplash