- Štítky blogu
- zdraví
- hubnutí
- káva
- účinky
- zelená káva
- kofein
- matcha
- zelený čaj
- čaj
- pozitivní
- pozitivní účinky
- antioxidanty
- BIO
- zelená BIO káva
- léto
- kávoviny
- shodit
- postava
- studie
- plavky
- srdce
- škodí
- negativní
- štíhlá
- superfoods
- ledová káva
- drink
- recept
- shodit kila
- dlouhověkost
- tipy
- osvěžení
- nápoj
- krása
- benefity
- víno
- alkohol
- léčba
- pití kávy
- bez diet
- svět
- účinky kávy
- energie
- fitness
- soustředění
- efekt
- šálek
- ohrožení
- produkce
Káva není pro srdce špatná! Nový výzkum boří mýty
Mnoho lidí se obává negativních účinků pití kávy na lidský organismus. Britská Heart Foundation ale přišla s tvrzením, že lidem, kteří denně vypijí až 25 šálků kávy, nehrozí zvýšené riziko infarktu. Tato zajímavá informace vyplývá z výsledků studie londýnské univerzity Queen Mary.
Studie odhalující vliv kávy na srdce se zúčastnilo více než osm tisíc osob. Předchozí výzkumy tvrdily, že pití kávy zvyšuje arteriální ztuhlost. Pokud tepny tvrdnou, může vzrůst riziko srdečního infarktu nebo mrtvice. Výzkum londýnské univerzity Queen Mary, vedený profesorem Steffenem Petersenem, byl představen na konferenci Britské kardiovaskulární společnosti (BCS) v Manchesteru.
Dejte si klidně 25 šálků
Množství vypité kávy bylo během studie rozděleno mezi tři skupiny lidí. Jedni, kteří pijí méně než jeden šálek denně. Druzí, kteří pijí jeden až tři šálky denně. Ve třetí skupině byli ti, kteří pijí více než tři šálky. Lidé, kteří konzumovali více, než 25 šálků kávy denně nebyli součástí výzkumu. Výsledky ukázaly, že žádné zvýšené ztuhnutí tepen se neobjevilo ani u těch, kteří pili vysoké množství káv (do limitu 25 káv denně), ve srovnání s těmi, kteří pili méně než jeden šálek denně.
Výsledky dalších výzkumů pak ukázaly, že látky v kávě mohou snižovat riziko zánětů a zlepšit způsob, jak tělo využívá inzulín, což může snížit pravděpodobnost vzniku diabetu. Vzájemné vztahy mezi pitím kávy a změnami na tepnách se zjišťovaly magnetickou rezonancí. Zároveň byly korigovány s ohledem na další faktory, jako je věk, pohlaví, etnický původ, kouření tabákových výrobků, výška, váha, pití alkoholu, způsob stravování a vysoký krevní tlak.
Profesor Metin Avkiran, který pracuje jako Associate Medical Director pro British Heart Foundation, řekl:
„Pochopením vlivu, který má káva na naše srdce a cévní soustavu, se vědci i média již dlouho zabývají. Existuje několik protichůdných studií, které o kávě tvrdí rozličné věci. Může být obtížné filtrovat to, čemu bychom měli věřit. Doufejme, že tento výzkum umístí některé z mediálních zpráv do správné perspektivy, protože vylučuje jeden z potenciálních škodlivých účinků kávy na naše tepny.“ To podporují i výsledky starší studie z roku 2018, vycházející ze sledování přibližně půl milionu dospělých Britů. Podle ní mají konzumenti kávy o něco nižší riziko úmrtí než ti, kdož kávu nepijí.
Zdroj obrázků: Unsplash